PERSONAL GROWTH

De tijdloze eigenschap tot vooruitgang

In deze paper hebben we het over een van de eigenschappen die mij niet alleen enorm heeft geholpen als ondernemer, maar ook als mens.

Skahblayneh

Door: Skah van Bijnen
Netwerkt zelfs nog op een begrafenis

Boloo eigenschap tot vooruitgang

Klik hier om je aan te sluiten bij de bol.com academy, de #1 online community voor gedreven bol.com verkopers.

Toen ik jong was, had ik heel erg veel vragen. School gaf me geen antwoorden, en de mensen waar ik mee omging hadden blijkbaar niet dezelfde vragen. Ik had vragen over wat een goed leven is, wat echte rijkdom betekent voor een mens. Ik wilde weten wat het betekent om een uniek individu te zijn in een tijdperk zonder grenzen.

Om al deze vragen te beantwoorden, ging ik als een gek boeken lezen. De antwoorden kreeg ik immers niet van school, dus ik moest wel. Op mijn 17de begon ik elke dag fanatiek te lezen over (stoic & oosterse) filosofie, business, geschiedenis, psychologie, communicatie en veel meer.

Sinds die dag zijn er enkele dagen geweest dat ik niet heb gelezen, en dit komt niet alleen door educatieve aspect. Zoals de mensen om me heen weten, word ik super enthousiast van inzichten en concepten die ik lees in boeken. Terugkijkend op afgelopen jaren is het lezen van boeken de beste keuze geweest in mijn leven.

Wat boeken echt zijn
Vroeger wilde ik gewoon antwoorden op mijn vragen, maar nu snap ik waarom ik zoveel waarde haal uit boeken. Wanneer je een (GOED) boek leest, dan heb je een inzicht in het gehele perspectief van een uniek individu. Je hebt een inzicht in de principes, twijfels, keuzes en levens manieren van iemand. Dit is echt extreem waardevol, en daarom verbaast het me niet dat veel grote namen in onze wereld boeken lezen.

Om een concreet voorbeeld te geven, zal ik een van mijn favoriete boeken delen (if you want to get inspired, oh boy, read this one)
Phil is een verlegen tiener, wonend in een rustige mooie omgeving in Amerika. Hij weet niet goed wat hij wilt met zijn leven, en struggelt met wat hij in de toekomst wilt gaan doen. Hardlopen is zijn passie , daar leeft die voor.

En dan komt adult life om de hoek.

Phil gaat na zijn school werken als accountant, maar dit is niet hoe hij zijn leven wilt spenderen. Phil heeft een gevoel in zijn onderbuik om te zeggen fuck it, laat ik zelf iets gaan bouwen. Omdat hij veel van hardlopen afweet, neemt hij een enorm risico, en gaat hij naar Japan toe om hardloopschoenen in te kopen en in Amerika te verkopen. Dit was 1960, dus even mailen was geen optie. Ook was een onderneming beginnen in 1960 heel erg anders dan 2019.

De schoenen die Phil die dag heeft gekocht, zijn het begin aan een van de meest bizarre ondernemers levens ooit. In dit boek wordt je meegenomen met de dagelijkse twijfels, angsten, keuzes en levenslessen van onze verlegen vriend Phil.

Over de komende 40 jaar, heeft Phil Knight een van de meest iconische merken opgericht in de wereld, Nike.

Het lezen van de juiste boeken verandert letterlijk je perspectief. Het is zo humbling om te weten te komen dat mensen zoals jij en ik met precies dezelfde vragen rond hebben gelopen, en inzicht te krijgen in de keuze die ze toen hebben gemaakt met de gedachtegang erachter. Denk er even nog een keer over na, want dit wordt echt mega onderschat: Iemand als Phil Knight, deelt letterlijk zijn gedachtegangen tijdens het hele proces van het maken van een van de meest iconische bedrijven in de wereld. En het kost je een tientje, life is great.

Nu komt het belangrijkste: Lees GOEDE boeken. Ga niet voor de ‘how to be a millionaire in 5 steps ‘ boeken, Ik bekijk altijd een boek op goodreads.com voordat ik overga tot kopen. Als je engels niet goed is, ga dan voor de Nederlandse vertaling zodat je alles meekrijgt. Bekijk het boeken artikel om te zien welke boeken mijn favoriet zijn.