BUSINESS GROWTH

Keywords analyse: hoe verbeter je jouw vindbaarheid in Google?

Als je de onderstaande methodes toepast, zul je veel makkelijker gevonden worden.

Je hebt een product ingekocht waar je alle vertrouwen in hebt en daarna heb je via Bol.com zoektrends de meest belangrijke keywords uitgeschreven. Je weet hoe het werkt: deze keywords ga je in de titel van het product én in de productomschrijving verwerken. En dan..

Je bent vastbesloten dat het product gaat scoren, dus je bent niet zuinig met het aantal zoekwoorden in je tekst. Overal waar het mogelijk is, plaats je een zoekwoord. ‘’Zo! Als mijn product nu niet bovenaan de zoekopdrachten terecht komt, weet ik het ook niet meer’’.

En dan.. scoor je niet hoog in de zoekopdrachten én zijn de klanten die, ondanks dat, alsnog bij jouw listing terechtkomen, nauwelijks bereid om je product te kopen. What the fuck!?

Welkom in de wereld van e-commerce. De wereld waar niets zomaar even voor de hand ligt. Óók niet als het aankomt op zoekwoorden.

 • First things first: de titel

Oké, laten we makkelijk beginnen. Want echt, als je eenmaal doorhebt hoe je de zoekwoorden het beste in je titel kunt verwerken, is het easy

Terugpakkend op de Value Bomb van vorige week, waarin ik zocht naar zoekwoorden voor een ‘Hardloop Band Telefoon’: Hoe zou ik voor dit product een titel formuleren? Ik houd rekening met het volgende:

 •  Ik gebruik de volledige en exacte zoekwoorden die naar voren komen

Ik maak dus geen nieuwe woordcombinaties en ik houd exact de spaties aan zoals ze in de zoekresultaten worden aangegeven. Verschillende zoektermen splits ik met een streepje.

 • Ik begin met de meest gezochte woorden

Eventueel kun je ‘buitenkansjes’ in de titel verwerken. Dat zijn zoekwoorden die niet zo vaak gezocht worden, maar waar je waarschijnlijk wel goed mee scoort in het geval dát mensen dit zoekwoord gebruiken. Voor de hardloop armband kies ik hier niet voor. 

Ik kies voor: 

Hardloop Telefoonhouder – Sportband – Telefoonhouder Hardlopen – Hardloop Armband Telefoon – Comfortabel & Waterdicht

 • Alleen als het heel belangrijk is, voeg ik andere termen aan mijn titel toe

In dit geval kies ik ervoor om ‘Comfortabel & Waterdicht’ toe te voegen. Als hardloper zijnde weet ik hoe storend het kan zijn als een band afzakt of niet lekker zit. Ik speel hiermee direct in op de ergernis van de klant en ik kan hem/haar hier dus mee triggeren.

 • En dan: de productomschrijving

Waar de titel vooral een gevalletje is van ‘als je het eenmaal weet, is het een eitje’, kan het zijn dat je het verwerken van zoekwoorden in de tekst als iets lastiger zal ervaren. In eerdere Value Bombs hebben we het schrijven van een sterke productomschrijving al besproken, maar we hebben het nog niet gehad over het verwerken van zoekwoorden in de tekst. Want hoe doe je dat eigenlijk?

Hoe maak je een tekst leesbaar én converterend, als je er toch ‘geforceerd’ bepaalde woorden in moet verwerken? 

Ik kan alleen maar zo eenvoudig mogelijk met je delen hoe ík dit aanpak. 

 1. Ik schrijf eerst de titel uit, zodat ik weet welke zoekwoorden ik ga gebruiken.
 2. Vaak zijn de zoekwoorden synoniemen voor het specifieke product, dus ik gebruik de zoekwoorden zoveel mogelijk omstebeurt.
 3. Ik maak de zoekwoorden voor mezelf even geel, zodat ik precies zie hoeveel ik er gebruik en waar ik de zoekwoorden heb staan. 
 4. In de openingsalinea gebruik ik zoveel mogelijk (wisselende) zoekwoorden. In de daarop volgende alinea’s gebruik ik nog steeds zoekwoorden, maar wel minder. 

De eerste alinea

Naar aanleiding van de titel: Hardloop Telefoonhouder – Sportband – Telefoonhouder Hardlopen – Hardloop Armband Telefoon – Comfortabel & Waterdicht zou ik bijvoorbeeld zo kunnen openen: 

Ben je op zoek naar een Hardloop Telefoonhouder om zorgeloos mee te trainen? De [merknaam] sportband houdt je gefocust, terwijl je jouw smartphone comfortabel bij je draagt. Maak kennis met de ultieme Hardloop Armband Telefoon die je nauwelijks voelt zitten. Dé sportband voor maximaal sport comfort én optimale prestaties!

Het keyword ‘Telefoonhouder Hardlopen’ heb ik overgeslagen, omdat deze niet logisch klinkt in een lopende zin. 

De rest van de tekst

Een paar trucjes om zoekwoorden eenvoudig in je tekst te verwerken, zonder dat het een negatieve impact maakt op de leesbaarheid en conversie:

 • Verwerk zoekwoorden in tussenkopjes

Voor iedere alinea die ik schrijf, maak ik tussenkopjes. Meestal zijn dit drie tussenkopjes. Een kopje boven de tweede alinea, een kopje boven de bulletpoints (zie deze Value Bomb) en eentje boven de laatste alinea. Tussenkopjes kunnen zijn:

 • [Merknaam] Hardloop Telefoonhouder: Comfortabel & Waterdicht
 • Waarom steeds meer sporters de [Merknaam] Sportband kiezen:
 • De ultieme Hardloop Armband Telefoon voor betere sportprestaties

Side note: ‘’Betere sportprestaties, huh? Zorgt een sportband daarvoor?’’ Jazeker, want doordat je je telefoon nauwelijks voelt zitten, kun je beter focussen op je workout. Be creative!

 • Focus niet op de zoekwoorden, maar op een goed lopende tekst

Begin gewoon met het schrijven van een sterke tekst met mooie zinnen, krachtige woorden en overtuigende alinea’s. Je zal merken dat je steeds sneller gaat inzien op welke plek je eenvoudig keywords kunt toevoegen. Probeer in één alinea meerdere zoekwoorden te verwerken, maar plaats ze niet in elke zin. Dat is gelukkig helemaal niet nodig :-). 

Succes! 💪